Login
Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in

 

Wat staat werkplezier vaak in de weg?

Iedereen wil gelukkig en succesvol zijn in zijn of haar werk. Vanuit onze coaching praktijk hebben we gemerkt dat er een aantal factoren zijn die ons werkgeluk flink in de weg kunnen staan, vaak zelfs zonder dat we dit meteen in de gaten hebben. Als je je bewust bent van deze factoren, kun je hier gericht actie op ondernemen. Dat gaat je helpen om meer energie te halen uit je werk.

In deze blog nemen wij je mee in een aantal belemmerende factoren én wat je hiertegen kunt doen.
 

‘Geleefd’ worden
Word je geleefd door de hectiek van alle dag? Ben je vooral bezig met het behalen van deadlines, het voldoen aan de verwachtingen van anderen en ‘alle ballen in de lucht houden’? Merk je dat het je hierdoor eenvoudigweg aan tijd ontbreekt om eens stil te staan bij wat je zelf wilt? Het is een van de meest voorkomende valkuilen die wij tegenkomen. Je weet het zelf gewoon even niet meer omdat je niet gewend bent om hiermee bezig te zijn.
Erg jammer, want het kan je je werkplezier en persoonlijke ontwikkeling flink in de weg staan. Je hebt geen regie (meer) over jouw loopbaan want je zit niet aan het stuur. Gelukkig kun je leren de regie weer terug te nemen. Maar hoe doe je dit dan?
Iedere verandering begint met bewustwording van de situatie. Erkenning en herkenning van situaties die ervoor kunnen zorgen dat je leegloopt. Het begint daarmee altijd met zelfkennis. Het helpt om periodiek stil te staan bij wat voor jou écht belangrijk is en waar jouw kwaliteiten, drijfveren, waarden en energiegevers liggen. Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan en kijken naar jouw missie. Vraag je hierbij af of je nog steeds de dingen doet die bij jou passen en bij de kwaliteiten je graag wilt inzetten. Dit helpt om bewuste keuzes te maken.

Perfectionisme
Discipline hebben, gedreven zijn en hoge eisen stellen aan de kwaliteit van je werk. Dit zijn mooie eigenschappen. Toch zit er een gevaar in deze kwaliteiten. Deze kwaliteiten kunnen namelijk doorslaan in perfectionisme. Perfectionisten leggen de lat te hoog, zijn kritisch op zichzelf (en anderen) en hebben het gevoel dat het altijd beter moet. Zij maken zich vaak druk om wat anderen van hen vinden en zijn op zoek naar goedkeuring of waardering.
Perfectionisme zorgt voor stress en onzekerheid. Hierdoor kun je minder plezier in je werk ervaren. Het kost je veel energie en kan jouw ‘flow’ flink in de weg staan.
Herken je dit bij jezelf? Dan is de eerste stap gezet! Er zijn succesvolle technieken om met een andere bril naar jezelf en anderen te kijken en jezelf een andere manier van denken aan te leren. Afrekenen met die innerlijke kritische stemmen en je realiseren dat het gedachten zijn en niet ‘de waarheid’.

Verveling en bore-out
Werk je veelal op routine en word je al langere tijd niet meer uitgedaagd? Heb je weinig energie en word je niet blij van je werk? Dan kan er sprake zijn van verveling of zelfs symptomen van een (beginnende) bore out. Verveling staat je werkgeluk in de weg en is het tegenovergestelde van een staat die je juist wilt bereiken, namelijk: ‘flow’. De gevolgen van een bore-out kunnen zelfs hetzelfde aanvoelen als een burn-out. Je bent bijvoorbeeld vaak moe, hebt weinig energie om dingen te ondernemen en je hebt weinig inspiratie. Blijf op zoek gaan naar werkzaamheden die je interessant vindt én ontdek waar je blij van wordt. Vaak zijn dit werkzaamheden of activiteiten waarbij de tijd voorbij vliegt, je geconcentreerd bezig bent en alles vanzelf lijkt te gaan. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een opleiding/cursus, andere werkzaamheden, een (neven)rol of een andere omgeving zodat je je kwaliteiten kunt versterken of je kennis kunt vergroten. Ook kun je naast je werk vrijwilligerswerk doen waar je energie uit haalt. Ga in ieder geval op zoek naar de zaken die jou energie geven.

Dissatisfiers
Dissatisfiers zijn factoren die kunnen bijdragen aan ontevredenheid en demotivatie in je werk. Dit kan ten koste gaan van je werkgeluk. Dissatisfiers zijn bijvoorbeeld salaris of arbeidsomstandigheden. Het is waardevol om in kaart te brengen waar je juist wel tevreden over bent binnen je werk(omgeving) en of er factoren zijn die jou demotiveren. Het kan helpen om dit bespreekbaar maken bij jouw werkgever.

Er zijn in deze blog een aantal factoren besproken die jouw werkgeluk in de weg kunnen staan. Natuurlijk kunnen er ook andere zaken meespelen. Wij kunnen je als geen ander helpen om het maximale uit jezelf, uit je werk en daarmee uit je leven te halen. We zien vaak dat dit heel goed mogelijk is in het bestaande werk maar het kan ook betekenen dat je (op termijn) op zoek gaat naar een andere baan en/of werkomgeving. Ook daarbij kunnen we je ondersteunen.


Neem contact met ons op via 050-3115882 of stuur een email naar
info@mobilityselect.nl.


Bronnen;
- https://assertief.nl/bore-out/
- https://www.werkgelukcoaching.nl/perfectionisme-zegen-of-vloek/

Copyright © 2024 Hunter Select   |  Sitemap   |  Disclaimer   |  Privacy Statement